Loading...
Menu

BURGER S LIŠKAMI A ŠAFRÁNOVOU MAJONÉZOU

od finalisty Hledá se Grileman 2016 – Taťány Poslušné

Do pekárny vložíme všechny suroviny a zapneme program na mísení těsta. A pak vypracujeme 4-6 bochánků. Na mega porce Dvouručáku budou 4 bulky. Z těsta uděláme placičku a z ní měšec a spoj otočíme dolů a pěkně vytvarujeme. Pečeme zhruba 20 minut na 200 °C. Po upečení zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Šafránovou majonézu připravíme z 300g majonézy (můžeme si připravit i domácí), 50g česneku, ančovičky, špetky šafránu a šťávy z poloviny pomeranče a poloviny limetky. Promícháme.

Koláček z lišek
Čerstvé lišky pokrájíme na větší kousky a zprudka orestujeme na kvalitním olivovém oleji, já jsem použila italský Parioli. Vejce rozšleháme s půl hrnečkem mléka, tymiánem, solí a pepřem. Nalijeme na houby jen takové množství, aby houby převládaly a držely pohromadě, nechceme vaječnou omeletu. Necháme ztuhnout.

A teď už k samotnému burgru…
Dvouručák nechám alespoň půl hodiny před grilováním venku z lednice, ať nabere vyšší teplotu. Pak maso griluji na co nejrozžhavenějším grilu. Na poslední 3 minuty grilování vložím na gril i bulky řeznou stranou dolů, aby nevsakovaly tolik šťávy příliš rychle. Masový burger nechám stranou chvilku odpočívat.

Vrstvím v následujícím pořadí:
Dolní díl bulky potřu šafránovou majonézou, pak salát Tatsoi, burger, koláček z lišek, salát a nakonec horní díl bulky s majonézou. Podávám s restovanými liškami a šafránovou majonézou. Kdo nedrží dietu, může přidat opečenou slaninku. Tak dobrou chuť.


Domácí housky:
  • 275g hladké mouky
  • 170ml teplé vody
  • 20ml oleje
  • 20g čerstvého droždí
  • 1,5 lžičky cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce